Evaluare corectă pentru siguranță financiară
Companii

De ce evaluare pentru insolventa?

Postat de
Marius Sabo

O variantă a răspunsului este că evaluarea în cadrul procedurii de insolvență intră sub incidența legii nr. 85/2014. Noi, ca evaluatori, trebuie să respectăm standardele de evaluare și legislația în vigoare la data evaluării, prin urmare, atât timp cât rolul evaluării în cadrul acestei proceduri este necesar, în aceeași masură este și al evaluatorului.

În continuare, aș vrea sa fac referire la un inteles mai profund al intrebarii de mai sus, eventual sa nuantez putin intrebarea: de ce sa fac EU evaluare pentru insolventa?

O parte a raspunsului se regaseste si in prima varianta: pentru ca trebuie, iar daca nu o fac eu, o va face alt evaluator. Si totusi, de ce sa fac eu? De ce sa nu ma multumesc cu evaluarile pentru garantarea imprumutului, de exemplu, sau pentru impozitare? Aceste intrebari nu sunt neaparat culese din randul colegilor mei ce sunt la inceput de drum in breasla noastra, ci reprezinta rodul experientei personale si formarii ca evaluator.

In cadrul procedurii de insolventa, asa cum spuneam mai sus, rolul evaluarii si al evaluatorului este necesar si foarte important pe toata durata desfasurarii procedurii si a fazelor sale (observatie, reorganizare/faliment).

Evaluarile pentru insolventa au in general un grad de complexitate ridicat (sau mai ridicat) decat alte tipuri de evaluari, din mai multe motive:

-       Se evalueaza toate activele aflate in patrimoniul societatii debitoare (proprietati imobiliare, bunuri mobile, active necorporale, imobilizari financiare etc.);

-       Evaluarea activelor se poate realiza atat individual cat si in bloc;

-       Se estimeaza atat valoarea de piata (in ipoteza continuarii activitatii), cat si valoarea de lichidare (in ipoteza incetarii activitatii - atat in premisa vanzarii ordonate, cat si in cea a vanzarii fortate);

-       Scopul si tipul valorii trebuie sa fie in concordanta cu faza in care se regaseste societatea debitoare.

Din aspectele mentionate mai sus putem trage concluzia ca, desi astfel de evaluari sunt complexe si necesita un grad ridicat de cunostinte, colaborarea cu administratorul/lichidatorul judiciar este esentiala astfel incat sa fie foarte bine intelese si corelate cu scopul si tipul valorii, precum si cu raportarea rezultatelor. Nici colaborarea cu creditorii nu trebuie uitata, atat timp cat acestia ne pot oferi informatii/documente despre activele pe care le au in garantie.

Impactul rezultatelor evaluarii asupra deciziilor ce vor fi luate in cadrul procedurii poate fi determinant. Oricat de buni profesionisti am fi, fara o comunicare transparenta cu partile implicate in acest proces (chiar si cu debitorul) nu vom putea pretinde o incredere mare in ceea ce priveste raportul de evaluare, iar acesta poate fi contestat (de administratorul/lichidatorul judiciar sau de creditori).

Complexitatea rapoartelor in cadrul procedurii de insolventa este rasplatita, de obicei, cu onorarii mai mari decat pentru alte tipuri de evaluari sau cel putin cu onorarii ce nu sunt impuse. Exista si partea mai putin placuta a acestei situatii, atunci cand onorariul evaluatorului este achitat dupa valorificarea bunurilor dar, asa cum am spus, culegerea informatiilor de la partile implicate il face pe evaluator sa fie constient de termenii in care poate duce la bun sfarsit misiunea de evaluare, cu alte cuvinte evaluatorul trebuie sa stie de la inceput „in ce se baga”.

Evaluarea solicitata in cadrul procedurii de insolventa ofera evaluatorului sansa de a trece la o noua etapa profesionala, de a progresa si stapani tehnici mai rar utilizate, si, daca vreti, de a scapa de automatisme, avand in vedere faptul ca foarte rar astfel e misiuni de evaluare se aseamana.

Pe langa obiectivitatea si profesionalismul pe care oricum codul de etica al profesiei le impune, nu trebuie neglijate comunicarea si felul in care facem intelese rezultatele muncii noastre, toate acestea pentru a putea pretinde si obtine respectul si increderea cuvenite.

Vrei să citești mai multe articole?

Posibil să fii interesat de

Blog
Tipuri ale valorii
Citește mai mult
Blog
Importanța Certificatului de urbanism în evaluarea unui teren
Citește mai mult
Companii
8 beneficii pentru care merită să-ți faci o evaluare profesionistă a afacerii
Citește mai mult
Evaluare corectă pentru siguranță financiară