Evaluarea în sine este un proces de analiză și estimare a unei valori, deci aceasta trebuie să fie privită ca pe un beneficiu, ca o părere externă care te poate ajuta, indiferent de domeniu.
La prima vedere, în contextul evaluării, termenii ,,beneficiu’’ și ,,cost’’ pot fi percepuți ca fiind în contradicție. Însă nu este așa, pentru că între cei doi termeni există o relație de interdependență.
Fie că vorbim despre evaluarea pentru tranzacționare, garantare bancară, fie despre evaluarea pentru impozitare ori raportare financiară, toate acestea reprezintă un beneficiu pentru tine. De ce un beneficiu? Foarte simplu, îți vom da câteva exemple pentru a avea o imagine mai clară:
1. atunci când vorbim despre evaluarea pentru tranzacționare este foarte bine pentru tine ca vânzător sau cumpărător să știi valoarea corectă a imobilului pe care îți dorești să-l cumperi sau să-l vinzi. De ce? Ai o idee clară asupra valorii, iar în cazul în care prețul imobilului este mai mare sau mai mic, îl poți negocia.
2. se aproprie cu pași repezi perioada taxelor și impozitelor, când contribuabilii care au în proprietate clădiri cu utilizare nerezidențială au posibilitatea de a depune un raport de evaluare la direcția de impozite și taxe pentru aplicarea unei cote de impozitare redusă. De ce să nu beneficiezi de taxe reduse dacă tot ce trebuie să faci este să apelezi la serviciile unui evaluator?
3. ca antreprenor, cu siguranță îți dorești să furnizezi informațiile transparente, relevante și de încredere acționarilor și partenerilor de afaceri. Pentru acest lucru ai nevoie de un raport de evaluare pentru raportare financiară.
Bun, dacă mai sus am detaliat câteva beneficii ale serviciilor de evaluare, nu putem să facem abstracție și de costul acestora. Cost, care pentru început poate părea destul de mare, în unele cazuri, dar analizând ,,la rece’’ îți poți da seama că acesta se amortizează în timp.
Costul va fi întotdeauna corelat cu gradul de complexitate al lucrării, dar și cu volumul de muncă necesar pentru întocmirea raportului de evaluare.