Evaluare corectă pentru siguranță financiară
Blog

Diferența dintre suprafața utilă, suprafața construită și suprafața construită desfășurată și impactul acestora asupra valorii

Postat de
SĂVULESCU GEORGIANA

În estimarea valorii de piață, în afară de analiza dreptului de proprietate, condițiile de vânzare, condițiile pieței, localizare, un aspect important îl constituie caracteristicile fizice (nivelul finisajelor, suprafața, regimul de înălțime etc.). Astăzi ne vom îndrepta atenția spre unul dintre elementele care întregește caracteristicile fizice, respectiv suprafața.

Când vrei să cumperi o proprietate imobiliară, casă, apartament, spații comerciale ori industriale, este important să cunoști diferențele dintre suprafața utilă, suprafața construită și suprafața construită desfășurată. Suprafața imobilului poate influența valoarea unei proprietăți. Dacă nu lucrezi în domeniul construcțiilor sau într-un domeniu auxiliar acestuia, este greu să faci o distincție între aceste 3 tipuri de suprafețe, dar ca să ai o imagine clară asupra acestora îți vom explica pe larg care este diferența dintre acestea.

În documentația cadastrală aferentă imobilului pe care dorești să-l achiziționezi vei întâlni 3 tipuri de suprafețe, respectiv: suprafața utilă, suprafața construită și suprafață construită desfășurată.

Suprafața utilă (Su) a unei proprietăți este suma tuturor suprafețelor utile ale încăperilor. Ea cuprinde: cameră de zi, dormitoarele, băile, bucătăriile, spațiile de depozitare (cămări, debarale) și spațiile de circulație din interiorul locuinței.

Trebuie să subliniem faptul că în aria utilă nu sunt incluse suprafața logiilor și a balcoanelor, pragurile golurilor de uși, ale trecerilor cu deschideri până la 1,00 m, nișele de radiatoare, precum și suprafețele ocupate de sobe, în cazul în care încălzirea se face cu sobe.

Valoarea de piață a unui imobil se calculează și în funcție de această suprafață utilă. Prețul pe metru pătrat se referă la suprafața utilă a imobilului. În anunțurile de pe site-urile de specialitate dedicate anunțurilor de vânzare a proprietăților, unii proprietari includ în suprafața utilă și suprafața balconului, ceea ce este incorect. Sau există cazuri în care vânzătorii specifică prețul raportându-se la metri pătrați construiți, iar cumpărătorul poate fi indus în eroare crezând că este vorba de metri pătrați utili.

Suprafața construită (Sc) este suprafața construită la sol.

Suprafața construită reprezintă suma suprafețelor utile ale încăperilor, logiilor, balcoanelor, teraselor, la care se adaugă suprafața aferentă pereților interiori și exteriori ai locuinței, a platformelor, scărilor de acces.

Nu sunt cuprinse suprafețele aferente boxelor de la subsol și ale garajelor care pot fi prevăzute distinct.

Suprafața construită desfășurată (Scd) reprezintă suma tuturor suprafețelor construite, de pe toate nivelurile, pe contururile lor exterioare. Scd desfășurată este suprafața desfășurată a tuturor planșeelor.

În cazul apartamentelor, este vorba despre suprafața construită a acestora, iar pentru casele individuale cu unul sau mai multe etaje, se ia în calcul suprafața construită desfășurată a acestora, conform datelor din planul cadastral.

Sfatul nostru este ca în cazul în care nu aveți cunoștințe în domeniul construcțiilor și nu sunteți sigur de informațiile furnizate de vânzător sau doriți să aveți o situație clară a tuturor aspectelor care pot îngreuna procesul de evaluare, vă recomandăm să apelați la ajutorul unui specialist pentru a evita situațiile neplăcute care pot apărea în timpul procesului de tranzacționare.

Cumpără responsabil!

Vrei să citești mai multe articole?

Posibil să fii interesat de

Blog
FairValue și APTIQ Global: Parteneriatul strategic pentru excelență în servicii integrate și de evaluare
Citește mai mult
Impozitare
Ce ar trebui să știe companiile despre impozitul pe clădiri
Citește mai mult
Blog
Facilitați fiscale pentru capitaluri proprii pozitive!
Citește mai mult
Evaluare corectă pentru siguranță financiară