Pentru intocmirea unui raport de evaluare este necesar un set de documente. In functie de tipul de imobil care urmeaza sa fie evaluat (apartament, casa, teren, spatiu de birouri etc.) acest set de documente difera.
O parte dintre documente se solicita indiferent de tipul imobilului, altele sunt specifice tipului de proprietate. Documentele necesare indiferent de tipul proprietatii sunt: actele de proprietate, releveul si/sau planul de amplasament din documentatia cadastrala si extrasul de carte funciara. Alte documente care sunt necesare sunt urmatoarele: certificat de urbanism sau autorizatie de construire (daca se evalueaza un teren), autorizatie de construire si proces verbal de receptie (daca este vorba despre o casa), contract de inchiriere etc. In momentul transmiterii unei solicitari pentru intocmirea raportului de evaluare este important sa se comunice pentru ce tip de imobil se va intocmi raportul de evaluare si care scopul intocmirii acestui raport (garantare bancara, impozitare, raportare financiara, informare etc.), astfel incat evaluatorul sa poata comunica setul de documente necesar.
In cazul unui apartament, documentele solicitate sunt urmatoarele: act de proprietate, releveul apartamentului, extras de carte funciara pentru informare. In unele cazuri, este util sa avem si certificatul energetic al apartamentului, cat si antecontractul (in cazul in care este vorba despre un apartament intr-un bloc nou).
Actele de proprietate solicitate pentru intocmirea raportului de evaluare sunt documentele de proprietate care sunt mentionate in extrasul de carte funciara. In general – daca apartamentul pe care urmeaza sa il evaluam este intr-un imobil vechi, este vorba despre ultimul act de proprietate, iar in cazul imobilelor nou contruite este actul de dezmembrare. In cazul in care dreptul de proprietate a fost dobandit in baza mai multor acte (de exemplu un contract de vanzare–cumparare si un certificat de mostenitor) se vor solicita toate aceste acte.
Releveul apartamentului face parte din dosarul cadastral. Este schita apartamentului intocmita de un expert cadastrist, care contine schita efectiva a apartamentului si un tabel cu suprafetele masurate. Releveul este un document obligatoriu pentru intocmirea raportului de evaluare, din mai multe motive. Unul dintre aceste motive este faptul ca la data inspectiei se vor constata eventualele diferente intre releveu si situatia din teren. Un alt motiv este acela ca, in anumite situatii, in cadrul raportului se va utiliza suprafata inscrisa in releveu. In cazul in care proprietarul apartamentului nu detine o copie a dosarului cadastral, acesta poate solicita de la Oficiul de Cadastru eliberarea unui duplicat.
Extrasul de carte funciara pentru informare reprezintă situația cadastral–juridica a imobilului. Acesta contine informatii cu privire la suprafata imobilului și descrierea acestuia, la dreptul de proprietate și eventualele sarcini existente asupra imobilului. Acest document se poate solicita online pe site-ul Oficiului de Cadastru.
In cazul apartamentelor situate in imobile nou construite, impreuna cu imobilul se vand si cote indivize din partile comune, acestea regasindu-se doar in antecontract. Acesta este motivul pentru care in unele cazuri, pentru a putea descrie complet imobilul si cotele indivize in cadrul raportului de evaluare, se va solicita antecontractul.
Pentru evaluarea unui teren se solicita certificat de urbanism de informare valabil sau autorizatie de construire valabila. In multe cazuri, in momentul in care transmitem clientului faptul ca va fi necesar sa ne transmita acest document ni se adreseaza intrebarea: “Pentru ce este necesar? Terenul este liber si nu doresc sa contruiesc acum”. Raspunsul este urmatorul: valoarea de piata a terenului va fi estimata in functie de utilizarea admisa si de indicatorii urbanistici care se regasesc in certificat (POT, CUT, regim de inaltime). In lipsa acestui document nu se va putea estima cu acuratete valoarea terenului.
Pentru tipuri mai complexe de bunuri pentru care se solicita rapoarte de evaluare, lista documentelor si informatiilor necesare se va stabili de la caz la caz si va fi comunicata clientului inainte de inceperea procesului de evaluare.
Suntem constienti ca pentru client colectarea si transmiterea setului necesar de documente poate fi un proces destul de laborios si consumator de timp, insa daca toate documentele si informatiile necesare sunt puse la dispozitia evaluatorului inca de la inceput, procesul de evaluare va avea o durata mult mai redusa, iar intrebarile suplimentare catre client vor fi reduse la minimum.