Evaluare corectă pentru siguranță financiară
Blog

Evaluarea pentru Raportarea financiară și beneficiile acesteia pentru o companie

Postat de
Valentin Enache

Dacă ești antreprenor cu siguranță ai auzit în jurul tău discutându-se despre valoare justă.

Care este legătura dintre Raportarea financiară și valoarea justă? Cum ajută un astfel de raport să iei decizii corecte pentru compania ta?

Sunt doar două întrebări ale căror răspunsuri le vei regăsi în acest articol.

Conform precizărilor Standardelor de raportare financiară, valoarea justă este un tip de valoare care reprezintă prețul care ar fi încasat pentru vânzarea unui activ sau plătit pentru transferul unei datorii, într-o tranzacție reglementată între participanții de pe piață, la data evaluării.

Pentru a respecta diferite standarde de raportare financiară, companiilor li se poate cere să aibă o estimare independentă și obiectivă a valorii juste a activelor și pasivelor lor, întocmită de un evaluator autorizat. Având în vedere faptul că scopul evaluării este într-o relație de intercondiționare cu tipul valorii - cel dintâi va determina întotdeauna tipul valorii, putem enumera principalele scopuri, beneficii și aplicabilitatea acestora în continuare:

- Estimarea valorii juste a unui activ sau a unei datorii pentru înregistrarea în evidențele contabile, pe tipuri și clase de active corporale sau necorporale, sau estimarea valorii participațiilor deținute de către o companie la capitalul altor companii;

- Alocarea prețului de achiziție al unui activ sau al unei întreprinderi: identificarea nivelului fondului comercial atașat unei tranzacții (diferența dintre prețul de achiziție plătit pentru transferul întreprinderii și valoarea justă a activelor nete identificabile achiziționate);

- Testarea deprecierii fondului comercial, activelor corporale și activelor necorporale (pentru a stabili dacă există vreun indiciu că activul ar putea fi depreciat);

- Clasificarea contractelor de leasing: includerea în situațiile financiare ale locatorului fie ca leasing-uri operaționale, fie ca leasing-uri financiare.

  Pentru estimarea valorii juste, un evaluator va ține cont de mai multe elemente și aspecte: tipul unității de cont (un activ individual sau un grup de active), tipul datelor de intrare (care va determina ierarhia valorii juste), modul în care activul este utilizat sau clasificat de către entitatea raportoare, dacă activele sunt înregistrate sau urmează a fi înregistrate în evidențele contabile, data evaluării, evaluarea selectivă a unei părți din clasa de active sau întreaga clasă, detalierea procesului de alocare a valorii juste, ipotezele semnificative agreate prin termenii de referință ai evaluării etc.  

  Dacă îți dorești să ai o actualizare a evidențelor contabile sau te regăsești în una dintre situațiile descrise mai sus, apelează și tu cu încredere la serviciile noastre de evaluare.

  FairValue are o echipă puternică de experți în contabilitate, finanțe, active fixe și proprietate intelectuală. Cei peste 70 de evaluatori din întreagă țară, care alcătuiesc #fairvalueteam, sunt gata să răspundă prompt oricărei solicitări de evaluare din domeniul raportării financiare, indiferentde complexitatea acesteia și locația activelor pe teritoriul României.

   Poți apela cu încredere, noi garantăm pentru profesionalismul lor.

Vrei să citești mai multe articole?

Posibil să fii interesat de

Blog
FairValue și APTIQ Global: Parteneriatul strategic pentru excelență în servicii integrate și de evaluare
Citește mai mult
Impozitare
Ce ar trebui să știe companiile despre impozitul pe clădiri
Citește mai mult
Blog
Facilitați fiscale pentru capitaluri proprii pozitive!
Citește mai mult
Evaluare corectă pentru siguranță financiară