Evaluare corectă pentru siguranță financiară
Proprietăți imobiliare

Informatii utile atunci cand vrei sa vinzi sau sa cumperi o locuinta

Postat de
DIMA NICOLAE DANIEL

Un element important pentru evaluatorii imobiliari legat de locuintele de tip unifamilial sau apartamente este acela al parametrilor tehnici. Astfel am ales sa dezvolt aceast subiect pentru a putea intelege mai bine si cei carora le oferim serviciile noastre cum sa incadreze corect un imobilul.

Pentru imobilele de tip apartament trebuie sa cunoastem tipul acestuia (decomandat, semidecomandat, circular), gradul de confort, suprafata utila si suprafata totala a acestuia, iar pentru locuintele unifamiliale ce reprezinta suprafata construita, suprafata desfasurata si cea utila.

Apartamente decomandate, semidecomandate si circulare

Apartamentele decomandate au un hol din care se face accesul catre fiecare incapere. Prin modul de constructie este tipul de locuinta care ofera confort  ne fiind necesar sa traci dintr-o camera in alta.

Apartamentele semidecomandate au unul sau doua holuri si se diferentiaza de cele decomandate prin faptul ca te obliga sa treci dintr-o camera in alta, spatiul disponibil fiind modificat in functie de tipul de confort.

Apartamentul circular este o combinatie intre cel decomandat si cel semidecomandat, cu doua holuri, diferenta este ca accesul din primul hol catre al doilea se poate face atat prin bucatarie, cat si prin living, deci se poate crea ideea de invartire in cerc.

Gradul de confort

Confortul unei locuinte este stabilit in functie de suprafata utila a acesteia si este reglementat in Decretul-Lege nr.61/1990. Imobilele au fost impartite in 4 categori dupa cum urmeaza:

Suprafata utila si Suprafata totala

Aceste notiuni sunt definite in Legea locuintei (  Legea 114/1996) astfel:

Suprafata utila a unui apartament cuprinde suma tuturor suprafetelor utile ale incaperilor. Ea cuprinde: camera de zi, dormitoare, bai, WC, dus, bucatarie, spatii de depozitare si de circulatie din interiorul locuintei.

Suprafata totala cuprinde suprafata utila plus suprafata balcoanelor, teraselor sau logiilor.

Suprafete locuintelor unifamiliale

Constructiile de tip locuinta unifamiliala au trei tipuri de suprafete: utila, construita, desfasurata si sunt reglementate in Legea 350/2001. Aceste suprafete ajuta si la calcularea indicilor urbanistici ce determina cat se poate contrui pe un anumit teren in functie de reglementarile din zona.

Suprafata construita reprezinta aria construita la nivelul solului, cu exceptia teraselor descoperite ale parterului care depasesc planul fatadei, a platformelor, scarilor de acces. Proiectia la sol a balcoanelor a caror cota de nivel este sub 3,00 m de la nivelul solului amenajat si a logiilor inchise ale etajelor se include in suprafata construita.

Suprafata construita desfasurata a unui imobil reprezinta suma ariilor tuturor nivelurilor cladirii, delimitate de conturul exterior al anvelopei cladirii. Nu se iau in calculul suprafetei construite desfasurate: suprafata subsolurilor cu inaltimea libera de pana la 1,80 m, suprafata subsolurilor cu destinatie stricta pentru gararea autovehiculelor, spatiile tehnice sau spatiile destinate protectiei civile, suprafata balcoanelor, logiilor, teraselor deschise si neacoperite, teraselor si copertinelor necirculabile, precum si a podurilor neamenajate, aleile de acces pietonal / carosabil din incinta, scarile exterioare, trotuarele de protectie.

Suprafata utila este suprafata desfasurata, mai putin suprafata aferenta peretilor. Suprafata utila a locuintei este suma tuturor suprafetelor utile ale incaperilor. Ea cuprinde: camera de zi, dormitoarele, baile, dusul, bucatariile, spatiile de depozitare si de circulatie din interiorul locuintei. Nu se cuprinde: suprafata logiilor si a balcoanelor

Vrei să citești mai multe articole?

Posibil să fii interesat de

Blog
FairValue și APTIQ Global: Parteneriatul strategic pentru excelență în servicii integrate și de evaluare
Citește mai mult
Impozitare
Ce ar trebui să știe companiile despre impozitul pe clădiri
Citește mai mult
Blog
Facilitați fiscale pentru capitaluri proprii pozitive!
Citește mai mult
Evaluare corectă pentru siguranță financiară